Jari Robson "Järkeä järjettömyyteen"

Kansalle osinkoa yrityksien tuotoista?

Olisi toki hienoa, että konkurssiin jäänyttä rehellistä yrittäjää tuettaisiin ja näin mahdollistetaan uudelleen jaloille pääseminen, ja sama tietty pätisi aivan tavalliseen ihmiseen, joka on syystä tai toisesta ajautunut ylitsepääsemättömiin velkoihin. Itseä vain häiritsee tämän uutisen kokonaisuus, että puhutaan vain yrittäjän ja yrittäjyyden tukemisesta, sillä unohdetaan täysin se puoli, että yrityksille kannattavuuden ylipäätänsä mahdollistaa kansan kulutusvoima, mistä ei juurikaan puhuta, eikä tätä kulutusvoimaa myöskään näytetä edistettävän millään tavalla. Vielä ei oikein sisäistetä, että kansan kulutusvoima on se kaikkein tärkein tekijä työpaikkojenkin syntymiselle, mitä me virheellisesti nähdään tapahtuvan toisin päin, niin että yritykset olisivat työpaikkojen luojina, mitä kautta syntyisi se kulutusvoima. Työpaikkoja ei kuitenkaan synny tyhjästä lisää, vaan niiden syntyminen ja olemassa oleminen vaatii jatkuvan kysynnän ja niin mahdollisimman häiriöttömän syklisen kulutuskierteen säilymisen, mikä varmistetaan yksinomaan kansan kulutusvoiman säilyvyydellä. Tälläkin hetkellä hinnat nousevat paljon nopeampaa tahtia kuin ihmisten palkat, mikä tarkoittaa rahan arvon heikkenemistä ja näin kulutusvoiman vähentymisenä. Tämä suoraan hidastaa meidän kykyä syklisesti kuluttaa, mikä omalta osin heijastuu yrityksien tarpeeseen pienentää toimintaansa, viemään toiminta ulkomaille, automatisoimaan(poistaa ihmisen tarve työstä) tai ajautumista konkurssiin. Se miksi me ajatellaan taloutta yritysintressien kautta, on aivan oma juttunsa, mistä en lähde tässä kirjoituksessa sen enempää pureutumaan.

Tässä itseä on vaan mietityttänyt ja haluaisinkin kysyä, että onko oikein, että me annettaan työmme hedelmät/voittojen menevän aina vain (ja liiankin usein ulkomaalaisille) rahoittajille ja sijoittajille? Vai olisiko kohtuullista vaatia, että meille kuuluisi enemmän, minkä tarkoituksena olisi varmistaa kulutusvoima kansan keskuudessa ja näin oma kansallinen etumme? Olisiko esimerkiksi oikein vaatia kaikille suomalaisille osingot yrityksiä tuotoista?

Tämäkään ei olisi suoranaisesti uusi ajatus, sillä esim. Alaskan osavaltiossa kaikille siellä asuville jaetaan osa Alaskan öljytuonnnosta osinkoina vuodesta 1982 lähtien, mikä on pääosin viime vuodet heilunut siinä 900-2000$ vuodessa. Suomessa ei tietenkään ole vastaavia öljyvarantoja ja oli sitten osingoista saatu summa ihan mikä tahansa, se tulisi näkymään kotimaan talouden piristymisenä, kun tiedetään se, että tavallinen kuluttaja laittaa vuoden sisällä takaisin kiertoon 95-100% kaikesta saamastaan ylimääräisestä kulutusvoimasta. Tämä tulisi ensinnäkin hyödyttämään myös yritysintressejä, koska lisääntyvä kulutuskäyttäytyminen vahvistaa rahavirtausta, ja se on selvää, että tulisi lisäämään tasa-arvoa, koska eniten tulisi edistämään kaikkein vähäosaisimpien arkea, jos tämä osinko ei vaikuttaisi ihmisen saamiin tukiin muuten. Joka tapauksessa näyttäisi vain heijastuvan positiivisesti meidän kykyyn ylläpitää hyvinvointipalveluita, koska yrittäjyyttäkin vain tukee syklisen kulutuskierteen nopeutuminen, ja tämä on se tekijä, mikä kannustaa yrityksiä kehittämään ja laajentamaan toimintaansa, milloin niitä uusia tärkeitä työpaikkoja syntyy lisää. 

Jos nyt itse ensiksi vastaisisin kysymykseen, näkisin sen olevan suorastaan oikeus kansalaiselle saada osinkoa tässä maassa olevien yrityksien tuotoista, sillä me kaikki yhdessä kollektiivisena kokonaisuutena kehitämme yhteiskuntaamme ja viemme sitä eteenpäin, kun taas sijoittajat sekä rahoittajat vievät leijonaosan vauraudesta pois maasta tekemättä mitään - ei ole oikein, että olemme tavallaan vain "orjia" pääomalle. Kun ihmiselle annetaan vähän tilaa hengittämiseen, voin varmasti sanoa sen näkyvän myös itsemurhatilastojen ja rikollisuuden laskussa, perheolojen parantumisena, terveystilastojen nousussa yms., sillä tiedetään jo paljon, miten ihmisen huono sosioekonominen asema vaikuttaa eri osa-alueisiin ihmisen elämässä ja yhteisöön kokonaisuudessa. Eli monesta suunnasta vähän epäsuoremmin tämä tulisi myös näkymään säästöinä valtiolle. Tietysti tällaista kansalaisosinkoa on äärimmäisen vaikea ajaa eteenpäin, koska tämä edellyttäisi sitä, että politiikassa ajettaisiin yritysintressien sijasta kansan etua - siitä ei päästä mihinkään, että politiikka on tällä hetkellä alisteinen taloudelle, mikä täytyisi kääntää jollain keinoin toisin päin. 

 

Vai miten itse ajattelet?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mikään ei estä kansaa eli valtiota omistamasta suomalaisia yrityksiä. Itse asiassa mikään ei estä valtiota omistamasta ulkomaalaisiakaan yrityksiä. Jotkuthan sijoittajat ovatkin vitsailleet, että Suomen ongelmat häviäisivät, jos valtio ryhtyisi kunnolla sijoittajaksi. Samaan lopputulokseen tulin itsekin joskus yläasteella.

Omistaminen siis onnistuu, mutta se miten omistus saadaan onkin tärkeämpi tekijä asiassa. Jos se sosialisoidaan eli vaaditaan yrityksiltä tiettyä osuutta aina valtiolle, niin se heikentään yritystoimintaa. Jos se osuus taas ostetaan yritykseltä osakkeiden muodossa, niin siitä ei koidu mitään ongelmaa yritykselle.

Pekka Pylkkönen

Olet nyt ymmärtänyt taloudellisen toimeliaisuuden hiukan väärin. Jos työtön saa tukea jolla kuluttaa, se on huono asia, sillä hän ei tuo markkinoille tilalle mitään myytävää. Jos ei osallistu tuotantoon, ei tietenkään pitäisi voida myöskään kuluttaa.

Ja mitä tulee riistäjäyrityksiin.. osingot ovat Suomessa jotain luokkaa 10 miljardia. Sosiaaliturva on 65 miljardia. Ehkä duunarin kannalta olisi parempi jos jälkimmäistä ruvettaisiin ensin leikkaamaan kunnolla, siellä kun sitä läskiä on.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Ei se ole aivan noin mustavalkoinen asia, ellei ajattele pelkästään periaatteellisella tasolla. Oleellista on valuutan määrä ja sen kiertonopeus. Mitä enemmän on ostovoimaisia ihmisiä, ja mitä enemmän valuutta liikkuu, sitä paremmin talous voi (toki inflaatioriski huomioiden). Toisaalta jos verotus on korkea, se tietenkin asettaa jarruja talouteen, kuten myös byrokratia ym. Noiden tasojen määritys sitten vaihtelee poliittisen ideologian tai suuntauksen mukaan, ja saattaa olla kaukanakin optimaalisesta.

Pidemmän päälle talouden alijäämät toki ovat ongelma, mikä varmasti on kaikille tullut hyvin selväksi. Kuten myös se miten hankalaa asioiden korjaaminen on poliittinen kulttuuri huomioon ottaen.

Tässä tilanteessa kannattaa myös huomioida, että 2008 jälkeen ovat keskuspankit yhteensä luoneet biljoonia tyhjästä, joka ei ole päätynyt reaalitalouteen, vaan lähinnä kohottanut eri assettien hintoja. Toki tässä on myös kyse ollut valinnasta, kuten edellisissäkin.

Lopusta olen samaa mieltä, että valtion nyt saamista osingoista (suhteutettuna valtion velkaantumisen vauhtiin) ei kovin merkittävää jakovaraa ole per kansalainen. Erityisesti vielä kun suunta on ollut myydä pois niitä osinkoa tuottavia omistuksia.

Tuollaisessa (tai muunlaisessa) "piristysruiskeessa" oleellista on miten paljon siitä valtio kerää takaisin veroja, ja missä aikataulussa. Sekä tietysti miten paljon siitä menisi meidän kansantalouden ulkopuolelle tuontitavaroihin, matkoihin ym. verrattuna miten paljon jäisi kiertämään ja piristämään omaa talouttamme.

Toimituksen poiminnat