Jari Robson "Järkeä järjettömyyteen"

Niinistön uudenvuodenpuheen "dekryptausta"

  • "Salen sanoman salauksen purkua" ;)
    "Salen sanoman salauksen purkua" ;)

Huomannut Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen loppuosan jääneen mediassa aikalailla huomioimatta, vaikka näen siellä olleen kaikkein vakavimmat ajatukset tulevaisuudesta ja yhteiskunnan muutoksentekotarpeista.

Niinistö kertoo: "Väkemme vanhenee ja luonnon kantokyky on tulossa tiensä päähän - enää ei voida olla varma siitä, että lapsilla on edessään parempaa kuin vanhemmillaan."

Olen huomannut, että näissä uudenvuodenpuheissaan Niinistö on aina pyrkinyt olemaan mahdollisimman rehellinen, eikä todellakaan tämäkään sanoma ole hatusta vedetty, sillä me jo tiedämme syntyvyyden olevan laskussa, mikä tietty omalta osin raskauttaa talouttamme, mutta uhkaavimpana näen viitauksen luonnon kantokykyyn. Monelle ei varmasti tule yllätystietona, että tällä hetkellä kuluttavamme luonnonresursseja yli 1,5-kertaisella vauhdilla luonnon uusiutumiskykyyn verrattuna, mikä lyhyesti on resurssiemme ylikuluttamisesta. Tämä suoraan heijastaa luonnon monimuotoisuuden vähentymiseen, mikä johtaa ilman asianmukaista puuttumista katastrofaalisiin seurauksiin. Niinistö vaikuttaa myös viittaavan, ettei Pariisin ilmastosopimus ja muut tekemämme toimet välttämättä ole riittäviä korjaamaan tietämme kestämättömältä pohjalta.

Niinistö tuosta jatkaa: "Ilmastonmuutoksen torjuminen tuo meille kaikille eteen luopumisen vaadetta. Aineellisen yltäkylläisyyden ja jatkuvan kasvun aika on muuttumassa. Hyvinvoinnin loppumista sen ei tarvitse tarkoittaa. Tasavertaisten mahdollisuuksien loppua, se ei saa tarkoittaa."

Sehän on selvää, ettei ilmastonmuutokselta välty ketään, ja suoraan näyttää Niinistö valmistavan meitä ajatukseen, että kukin tulee menettämään jotain - sen ei tietenkään tarvitse olla välttämättä mitään fyysistä, vaan yhtä hyvin näen luopumisen vaateen voivan tarkoittavan yhtälailla nykyisestä arvomaailman luopumisen tarpeesta.

Talousjärjestelmämme on kestämättömällä pohjalla, minkä Niinistö näyttää myös tiedostavan, kun tässä viittaa jatkuvan kasvun ajan olevan myös tiensä päässä. Niinistön näen painottavan myös sitä, ettei tämä muutos kuitenkaan tarkoittaisi hyvinvoinnin tai tasavertaisten mahdollisuuksien loppua, koska valtiona pyrkisimme ja pystyisimme edelleen vastaamaan kansalaisten tarpeisiin taloutemme muuttuessa kestävämmälle pohjalle. Jokainen voi sitten päätellä, että mitä tämä muutos olisi? Itse näen tämän tämän suoraan viittaavaan siihen, että ikuiseen talouskasvuun perustuvaa ja ylikuluttavaa markkinatalouden mallia ei voida enää ylläpitää, jotta kykenesimme torjumaan ilmastonmuutoksen ja ylikuluttamisen haasteet.

Tuosta sitten Niinistö suoraan jatkaa: "Meidän on kyettävä uudestaan määrittelemään, mistä koostuu se hyvä, jota tavoittelemme. Ihminen on sopeutuva ja kekseliäs - uusi hyvä voi olla siten entistäkin parempi."

Näillä sanoin näen Niinistön kannustavan meitä miettimään, mitkä ovat niitä perustuslaatuisia asioita, jotka tekevät ihmisen onnelliseksi, hyvinvoivaksi ja antavan tarkoituksen? Itse ainakin näen, että on universaaleja asioita yli uskontojen ja puoluelinjojen, mistä tämä kaikki koostuu, kuten terveenä pysyminen, elämän välttämättömyyksien täyttyminen; ruoka, juoma, koti, sähkö, vaatetus sekä tietty merkityksellinen tekeminen ja vapaus toteuttaa itseä.

Vaihtoehtoja suuntamuutokselle olisi monia, ja olisi suunta sitten valtio-omisteisempi sekatalous, vihreätalous, suunnitelmatalous, resurssitalous tai jokin muu, niin näen ttämän olevan aikamme tärkeimpiä kysymyksiä ja pohdinnan aiheita. Näin Niinistö kannustaa meitä haastamaan omat ajatustottumuksemme sekä sopeuttamaan mielemme tulevaan muutokseen.

Me tosiaan olemme sopeutujia, enkä näe talousjärjestelmään kohdistuvan muutoksenkaan olevan poikkeus, jos muutos tapahtuisi porrastetusti. Tietty olemme myös kekseliäitä, mutta tulemme tarvitsemaan kollektiivista viisauttamme tämän Niinistön mainitseman "uuden hyvän" luomiseen.

Luonto on maapallon ainoa diktaattori, jonka sääntöjä meidän on noudettava, ja näiden puitteiden varaan taloutemme on myös sopeutettava, jos haluamme luoda hyvinvointia mahdollisimman pitkäjänteisesti.

Tai miten te purkaisitte tätä puhetta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Upeasti sanottu: "Luonto on maapallon ainoa diktaattori"

Toimituksen poiminnat