Jari Robson "Järkeä järjettömyyteen"

Kannabiksella Suomi uuteen nousuun

  • "Liputus kannabiksen puolesta"
    "Liputus kannabiksen puolesta"

Todellisuutemme on sitä, että olemme eläneet jo 10 vuotta kestävyysvajeessa, jolle ei näytä olevan loppua. Vaikka nyt paperilla noussut työllisyysaste(72%) on ollut merkittävässä roolissa kansantalouden parantumisen kannalta, mitä voimme tuostakin vielä parantaa, se ei kuitenkaan ole pitkäkestoinen ratkaisu, vaikka vielä jatkossa onkin tavoiteltava asia.

Syynä tähän on teknologinen kehitys, jonka on arvioitu jo pelkästään vuoteen 2030 mennessä syrjäyttävän työvoimasta noin 20%. Vuoteen 2055 mennessä arvioidaan kadon olevan noin 50%, minkä vuoksi täystyöllisyyteen tähtäämistä emme voi harrastaa loputtomiin. Tarvitsemme rakenteellisempia uudistuksia murroksessa oleviin työmarkkinoihin, mitä voidaan esimerkiksi tuoda työmarkkinoiden jakamisen kautta sekä perustulon kanssa. Perustulohan mahdollistaisi kulutusvoiman kansalaiselle perusoikeudeksi sen sijaan, että kulutusvoima olisi "ylellisyys", jonka työpaikka mahdollistaisi. Kansantalous ei markkinataloudessa voi vaan toimia, jos kansalla ei säily kulutusvoimapohja, joka on uhattuna työpaikkojen häviämisen myötä. Vaikka työmarkkinoiden jakaminen ja perustulo toimivat jonkinlaisina lääkkeinä työmarkkinoiden murrokseen, ne eivät kuitenkaan olisi yksinään ratkaisut nykyiselle ja kasvavalle kestävyysvajeelle.

Noh, kun me nähdään täystyöllisyyden tien olevan lopuillaan, se rajoittaa meidän tapaa ajatella, miten me taloutta pyöritämme. Emme myöskään voi ikuisesti viilata verotuslainsäädäntöä, tehdä leikkauksia ja säästöjä, joten missä ovat ratkaisut, jos haluamme vielä vuonna 2030 ja sen jälkeen olla osana hyvinvointivaltiota?

Kun emme voi luottaa enää saavamme tarpeeksi verovaroja valtion rahoitukseen, joudumme enemmän ajattelemaan ja toimimaan kuin yritys. Todellisuudessa meillä ei ole merkittäviä luonnonresursseja puidemme lisäksi, emmekä voi uusiin innovaatioihin varmasti luottaa, joten olisiko aika laajentaa viennin tuotevalikoimaa? Minkälaisen teollisuuden voimme sitten rakentaa edullisesti käytännössä tyhjästä ja mitä voimme alkaa myydä muille valtiolle?

Ainakin itse näen kaikkein potentiaalisimman ratkaisun olevan kannabiksen laillistamisessa ja sen saattamisessa osaksi vientitaloutta. Vuodelta 2016 on arvioitu laittoman kannabiksen myynnin olleen maailmanlaajuisesti 46 miljardin euron edestä, ja viime vuonna pelkästään lääketeollisuuteen tarkoitetun kannabiksen arvo liikkui noin 9 miljardissa eurossa, joten jos täysin eettisesti halutaan vienti kohdistaa pelkästään lääketeollisuuteen, Suomella olisi silti mahdollisuus ottaa tästä 9 miljardin kakusta miljardiluokan siivu itselleen, joka todennäköisesti tulisi vain kasvamaan, kun katsoo sitä trendiä, miten kannabista ollaan laillistettu eri valtioissa ja miten nopeasti näiden valtioiden kannabisteollisuus kasvaa.

Jos tämä koko prosessi säännellään, verotetaan ja kokonaisuudessaan suunnitellaan hyvin, kannabisteollisuus tulisi olemaan valtiolle äärimmäisen kannattavaa toimintaa; helposti voisi alkaa kilpailemaan puutuotteiden viennin kanssa. Vuonna 2018 Kanadassakin pelkästään kannabisteollisuudessa oli töissä yli 10 000 ihmistä, mikä on 266% kasvua vuoteen 2017 verrattuna, eikä tämän kehityksen ennusteta loppuvan nopeasti.  Tähän kun lisää epäsuorasti syntyneet työt, voidaan puhua jo kymmenistä tuhansista uusista työpaikoista. Kanadassakin on ihmisiä vain 36 miljoonaa, joten jos teollisuutta suhteuttaa Suomen väkilukuun, potentiaali Suomessakin olisi silti kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Kannabisteollisuus onkin merkittävin syy, miten Kanadakin on saanut laskettua omaa työttömyysastetta 5,6% tasolle, eikä ole mitään syytä sille, miksi tämä ei voisi päteä Suomessa.

Tunnetusti meillä on laillistettu alkoholi ja tupakka, jotka tutkitusti voivat tappaa, ja samaa ongelmaa ei kuitenkaan ole kannabiksessa. Alkoholi ja tupakka tuo valtiolle verotuloja noin 2 miljardin verran ja näkisin kannabiksen nopealla aikajänteellä myös tuovan verotuloja satoja miljoonia, jos se myös laillistetaan viihdekäyttöön. 

Kannabiksesta saatu raha olisi myös pitkälti pois järjestäytyneen rikollisuuden toiminnasta sekä voimme alkaa viimein itsekin valtiona tutkia kannabiksen vaikutuksia syövän oireiden hoitamisessa, hermovaurioihin, MS-tauteihin ja muihin vastaaviin.

Näen pahimman ongelman kannabiksessa olevan se, että se voi olla haitallinen kehittyville aivoille, joten ikäraja kannabiksen käyttämiselle olisi suotavaa olla 25 vuotta, mihin ikään asti yleensä ihmisen aivot kasvavat - toki miehillä aivot voivat kehittyä n. 30-vuotiaaksi asti murrosiän alettua miehillä myöhemmin. Onko kuitenkaan oikeasti mitään järkevää syytä sille, miksi ei olisi kannattavaa lisätä vähintään lääkekannabisteollisuutta osaksi Suomen vientiä?

Ainakin itse näen, että olisi suorastaan typerää jättäytyä tästä junasta pois, sanoivat meidän subjektiiviset mielipiteet kannabiksesta mitä tahansa. Jos tähän ei lähdetä mukaan, näen meidän olevan pitkälti masokisteja, sillä kärsimys todennäköisesti vain kasvaa, kun pakkolait lisääntyvät, säästöt sekä leikkaukset tulevat jatkumaan.

Kannabiksella siis Suomi uuteen nousuun!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Eipä tuohon ole muuta lisätttävää kuin kannattaa lukea WHOn uudet suositukset, joka nimenomaan tukevat lääkekannabista paljon. Suomen mediasta asiasta ei ole vielä saanut kotimaan kielellä lukea.

Itse olen jo pitkään peräänkuulluttanut laillistamista ja myös tietoon pohjautuvaa keskustelua.

Kannabiksella on pienet haitat, mutta hyödyt voittavat ne mennentullen.

Nyhän valtio tuhlaa verorahoja kieltolain ylläpitämiseen melkoisia summia. Hyödyt ovat nollassa.

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Tosiaan WHO näyttäisi juuri tehneen suositukset uusiksi, ja jos noita suosituksia kuunnellaan, tulemme näkemään enemmissä määrin lääkekannabisohjelmia ympäri maailmaa. Taas yksi syy lisää jo hypätä junaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Nyt myös tutkimukset saavat uutta vauhtia ainakin Usassa. Siellähän ne on estetty vedoten huumeeseen ilman lääkinnällistä vaikutusta. Suomessa on valitettavasti sama ilmapiiri, esim Husin kipupolin puolella samoin kuin Valvirassa, Fimeassa.
Olet varmaan tietoinen, että Fimea ja Varvira estävät lääkekannabiksen saamisen tehokkaasti, edes vanhat potilaat eivät saa välttämättä uusittua reseptejään.

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson Vastaus kommenttiin #4

Harmi vaan, ettei tämä suositus ole vielä sitova, et joutuu tovin odottelemaan, et Suomessakin tuo ilmapiiri muuttuu viranomaistenkin osalta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #5

Totta. Merkittävä se silti on. Tiedän että Venäjä, Kiina ainakin vastustavat muutoksia hyvin vahvasti.

Askel oikeaan järkevämpään suuntaan joka tapauksessa.

Käyttäjän ArtoByckling kuva
Arto Byckling

Otetaan niin muodissa oleva ilmastoasia mukaan, kannabis on yksi harvoista C4 kasveista: "C4-kasveja on 1 % kasvilajeista ja 5 % kasvibiomassasta, mutta ne sitovat 30 % kaikkien kasvien sitomasta hiilidioksidista.[1] C4-kasveja ovat myös muutamat tärkeät viljelyskasvit, kuten maissi, durra, hirssit, amarantit, hamppu (kannabis) ja sokeriruoko."

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Eikös kannabis sido hiiltä ainakin neljä kertaa enemmän kuin puu? Tollainen mielikuva mulla on.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tuottaa kuitua alalta 4x vs kuitupuu, tämä kaikki yhdessä kasvukaudessa.

Toimituksen poiminnat