Jari Robson "Järkeä järjettömyyteen"

Hoitajamitoitukset on saatava lakiin

  • "Hoitajamitoitukset puuttuvat laista"
    "Hoitajamitoitukset puuttuvat laista"

Taas IS:n uutisissa on yksi esimerkki siitä, ettei hoivakotien hoitajamitoitukset ole kohdillaan, mikä pätee myös kotihoitoon. Jos ja kun vanhus kuolee syihin, mitkä voidaan yhdistämään myös hoitajien puutteeseen, kenelle kuuluu vastuu?

Uutisen mukaan pariskunta löysi ulkoa lumesta selällään olevan 80 - 90-vuotiaan vanhuksen, joka ei päässyt omin voimin ylös. Hänellä ei ollut päällään kuin ohuet sisävaatteet ja todennäköisesti olisi kuollut kylmyyteen, jos pariskunta ei olisi vienyt vanhusta Esperi Caren Saga-palvelutaloon, jossa vanhus kertoi asuvansa. Palvelutalon henkilökunta oletettavasti jopa oli tietoinen kadonneesta henkilöstä.

Onko se sitten hyväksyttävää, ettei tehdä toimenpiteitä asukkaan löytämiseksi?

Suomen rikoslaki ainakin puuttuu heittellepanoon, missä ”heitteillejättö” on toinen rangaistava teko. Tässä laissa se henkilö/tekijä, joka on velvollinen huolehtimaan avuttomaan tilaan joutuneesta ihmisestä, on rangaistava. Toisaalta heitteillejätönkin on oltava tahallista, joten voidaanko puhua tahallisuudesta, kun hoitajamitoitusuosituksia ei kuunnella? Voiko hoivayrityksiä ja etenkin kärkenä Esperi Care -konsernia alkaa jo syyttää rikoslain heitteillepanon pykälään vedoten?

Jos ei voida, hoitajamitoitukset on saatavat sitoviksi lakiin. Kun mitoitukset olisivat laissa, tuolloin mitoitukset luonnollisesti olisivat osana hoivayrityksien palvelusopimuksia. Tietysti valtakunnallinen hoitajamitoitus vaatisi ensiksi yksilöiden hoidon tarpeen arvioinnin kriteeristön, millä tämä prosessi täytyisi nyt aloittaa.

Sote-uudistus on myös sellainen, mitä halutaan puskea läpi, joten hoitajamitoitus on suorastaan pakko saada lakiin hoivapalveluiden laadun varmistamiseksi, sillä olisi naiivia kuvitella sen toteutuvan hoivayrityksien kilpailemisen tuoksinnassa.

Näillä näkymin en ainakaan itse haluaisi Suomessa viettää vanhuuspäiviäni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Karu totuus alla olevassa AVI:n varsin tuoreessa selvityksessä:

https://www.avi.fi/documents/10191/8064383/Julkais...

Yksityinen 13 kpl (61,9%), Julkinen 8 kpl (38,1%) vastaajista.

Toimituksen poiminnat