Jari Robson "Järkeä järjettömyyteen"

HS:n vaalikone ohjaa äänestäjää valitsemaan puolueen yksilön sijasta

Tein tässä nyt huvin vuoksi HS:n vaalikoneen, joihin kysymyksiin olin tässä jo kuukausi sitten vastannut eduskuntavaaliehdokkaan ominaisuudessa.

Vähän yllätti, kun tarjottiin sopivinta puoluetta (Vasemmistoliittoa) ja vain sen ehdokkaita eteeni, jonka listan kärkiehdokas oli vastannut vain 78 prosenttisesti samoin vastauksieni kanssa – omaa nimeä en sitten nähnyt alkuun ollenkaan ruudulla.

Hetken oli fiilis, et no mitä helvettiä, kunnes aloin vähän rullaamaan sivua enemmän alaspäin, jolloin tuli esille ”Sopivimmat ehdokkaat teemoittain”-osio, josta itseni sitten löysinkin kärkipaikalta 97 prosentilla.

Jäinpä tässä miettimään sitä, että onko tässä nyt joku pielessä, kun puoluetta tarjotaan äänestäjälle ensiksi, kun ymmärrykseni mukaan vaaleissa äänestetään kuitenkin yksilöitä?

Minulle ainakin näyttää siltä, että HS kannustaa äänestäjää ensiksi lokeroimaan itsensä puolueen mukaan, vaikka tarjotun ns. sopivimman puolueen kärkiehdokkaan vastauksissa olisi 20 %:n heitto äänestäjän omiin vastauksiin nähden.

Näen tällaisen ”Sopivin puolue ensin”-periaatteen syrjivän etenkin yksittäisiä omasta puoluelinjasta hieman erottuvia ehdokkaita, jotka vaalikoneessa voivat vasta näkyä äänestäjälle, jos äänestäjä ymmärtää rullata koko sivun alas asti. Helposti vaalikone antaakin ymmärtää äänestäjälle, että heti ruudulle ilmestyneet ehdokkaat ovat ovat parhaimpia hänelle, vaikka ei välttämättä näin ole, kuten kohdallani ja varmasti monen muun kohdalla myös on käynyt.

Ainakin ymmärrykseni mukaan me valitaan eduskuntaan yksilöitä ja heidän arvoja/ideoita eikä suoraan puolueita ja puoluelinjoja. HS:n ja IS:n vaalikoneet selvästi kannustavat valitsemaan puolueen ensin.

Vai mitäs tuumitte?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Se yksittäinen henkilö ei päätä mitään, koska puolue se sanelee lopulta mitä sen jäsenet saa äänestää siellä eduskunassa joten eiköhän ole ihan loogista että tarjotaan sopivinta puoluetta.

Uskaltaisitko itse äänestää puoluetta vastaan välikysymyksessä?

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Joo, eihän ne päätäkään ja vallitseva puoluekurin mukainen päätöksenteko on kyllä tiedossa, mutta kyllä sitä tapahtuu myös puoluekurista poikkeavia päätöksiä ja niin kuuluukin. Suomen perustuluslain 29 pykälässä kansanedustajan riippumattomuudestakin todetaan: "Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset." Tämä sisältää myös puoluekurin.

Tämä ei todellisuudessa ikävä kyllä hirveän hyvin toteudu, eikä tuo pykälänä ole sellainen, että sitä juurikaan voitaisiin valvoa, ja on muuten melkeinpä mahdotonta rangaista, jos edustaja toimisi pykälän vastaisesti.

Puoluekuri vain kertoo sen, että puoluevalta on saanut niskaotteen kansanvallasta, jolle tarvittaisiin muutos.

Uskaltaisin helposti äänestää puoluettani vastaan, jos oma näkemys poikkeaisi siitä. En rupeaisi yhdenkään puolueen sätkynukeksi.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Liike Nyt toimii päätöksenteon uudistamiseksi tältä osin eri tavalla kuin puolueet eikä liikkeen mahdollisten kansanedustajien äänestyskäyttäytymistä päätä liikkeen johto. Tämä on myös edustuksellisen demokratian alkuperäisen ajatuksen mukainen tapa toimia.

Ei puoluekuria - on kirjattu Liike Nyt:in keskeisiin periaatteisiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Ainakin ymmärrykseni mukaan me valitaan eduskuntaan yksilöitä ja heidän arvoja/ideoita eikä suoraan puolueita ja puoluelinjoja."

Olen tasan tarkkaan toista mieltä. Kyllä päätökset viedään läpi puolueittain ja yhteistyössä puolueiden kesken. Vaalisysteemimme on turhankin yksilöpainoitteinen. Toki ehdokkaiden vertailu lisää vaalien viihdearvoa ja ehkä näin myös ylläpitää äänestysaktiivisuutta?

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Toki päätökset viedään läpi yhteistyössä ja monen puolueiden edustajien kesken.

Kuitenkin olen täysin toista mieltä siitä, että vaalisysteemimme suosisi yksilöitä, sillä yksilön on äärimmäisen vaikea päästä läpi pienpuolueesta, koska puolueiden äänet lasketaan ensiksi, joiden mukaan jaetaan paikat.

Esimerkiksi olemme tehneet alustavat laskelmat siitä, että meidän puolueen täytyisi saada Uudeltamaalta noin 14 500 ääntä, joka antaisi meille yhden edustajan eduskuntaan. Jos sovitaan se kynnykseksi ja jos teoriassa saisin yksinään 14 000 ääntä, eikä muut puolueeni ehdokkaat saisi yhtään, sekään ei riittäisi eduskuntaan, vaikka suuremmasta puolueesta Uudemmalta helposti joku voisi päästä 3 000 äänellä läpi vain sen takia, koska me lasketaan puolueen äänet ensiksi. Tällainen järjestely jo myös tukee vallitsevaa puoluejärjestelmää sekä laittaa ihmisen äänen eriarvoiseksi toisiinsa nähden.

En ole edes puoluetuista puhunu mitään, joka omalta osin pitää vallitsevat puolueet suurina ja vahvoina kaikissa vaaleissa, mutta eiköhän tuosta jo se pointti mene läpi, ettei vaalisysteemimme ole yksilöpainoitteinen.

Käyttäjän tonisepperi kuva
Toni Sepperi

Vaalitapa on tosiaan sellainen, että tietyn puolueen äänestäminen hyödyttää puoluetta kokonaisuutena yksilön lisäksi, mutta kyllä tuo vaalikoneen tapa esittää tulokset vaikuttaa silti nurinkuriselta. Äänestäjiä kiinnostanee vaalikoneen ääressä yksilöt puolueita enemmän.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos saman puolueen kärkiehdokkaita löytyy tulosten ala- ja yläpäästä niin joku on kusettanut, luultavasti useampi.Saksassa ei ole muita kuin puoluevastauksia, sama taitaa olla formaatin syntymaassa Hollannissa.Itse en ymmärrä lainkaan tätä henkilökeskeistä tapaa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja kyllä puolueen sisällä yksilö voi vaikuttaa paljonkin siihen, millainen puolueesta ja sen kurista tulee. Kyllä niistä asioista päättävät puolueen jäsenet. Eli joku voi äänestää vaikkapa hyvää yksilöä huonossa puolueessa sillä perusteella, että tuo yksilö muuttaa puoluetta hänen haluamaansa suuntaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tästä hyvänä esimerkkinä Halla-aho Persuissa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Lähes jokaisessa puolueessa on "kivoja tyyppejä", mutta linjat eroaa todella paljon. En näe tässä ongelmaa, sillä puoluevaalithan nämä on ja harvoin se oma ehdokas läpi menee, ellei pelaa varman päälle.

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Tässä on ehkä tärkeimpänä se, että HS ei ole informoinut muista vaalikoneista poikkeavasta tavasta ja se aiheuttaa tietenkin närkästystä, koska tuolla voidaan ohjata ihmisiä.

Voisin jopa uskaltaa väittää, että vaalikone ohjaa äänestämään jo vallassa olevia puolueita (suuria).
Ja se on väärin, eikä tue demokratiaa.

Sillä jos ajatellaan, että pienpuolueen kaikki jäsenet vastaisivat täysin samoin kuin kaikki suuremman puolueen jäsenet, niin tuloksissa näytetään vain se suuri puolue, koska listalla on enemmän ihmisiä, eli suurempi joukko samaa mieltä.

Minä olen Uudenmaan Piraattien puheenjohtaja ja Uudellamaalla olemme vaaliliitossa Liberaalipuolueen kanssa, molemmilla on 18 ehdokasta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Voisin jopa uskaltaa väittää, että vaalikone ohjaa äänestämään jo vallassa olevia puolueita (suuria)."
Mulla sopivista puolueista kärjestä 6/10 oli eduskunnan ulkopuolelta, Piraatit kärkikahinoissa, suuret demareita lukuunottamatta listan hännillä. Paljon olen näihin vastaillut ja ihan ok tämä puoluekeskeinen ratkaisu omasta mielestä on, nämä kun ei ole henkilövaalit.

Toimituksen poiminnat