Jari Robson "Järkeä järjettömyyteen"

Kun apteekin hyllyn lääkkeet eivät riitä

  • "Lääkekannabis edelleen osana kieltolakia?"
    "Lääkekannabis edelleen osana kieltolakia?"

Mikäs sitten eteen, kun perinteiset kipulääkkeet (Burana, Panacod,Tramal, Sirdalud, Noritren, Meloxica, Dolan, Arcoxia, Lyrica jne.) eivät riitä? Kun akupunktiohoidot ja fysioterapia eivät auta, mistä sitten helpotusta kipuihin?

Iltalehden uutisessa tarinan Tuomolla oli vastaava tilanne moottoripyöräonnettomuuden jälkeen, kun hermostosärkyihin mikään ei riittänyt. Opiaattien sivuvaikutusten vuoksi hänellä päivät menivät yksi toisensa jälkeen zombina, häneltä lähti vielä työpaikka alta asuntovelallisena sekä opiaattien käytöstä jäi pahat addiktiot päälle. Terveys ja toimintakyky murenivat lääkityksestä huolimatta, ja pelastus vasta tuli kannabiksen kautta, jolla hän alkoi itseään lääkitsemään.

Kysymykseksi vain jää, miksi Tuomo ei saanut sitten tätä tarvitsemaansa lääkettä lääkäreiltä? Kysymyksen oleellisuus tulee siitä, että meillä kuitenkin lääkekannabis on ollut laillista lääkärin määräyksestä jo vuodesta 2008 lähtien. Ainakin se vaikeuttaa paljon, että kymmenessä vuodessa Fimea ei ole päästänyt markkinoille kuin yhden lääkkeen (nenäsuihkun), joka on tarkoitettu MS-taudin oireisiin. Näyttääkin pahasti siltä, että laillisuudesta huolimatta jopa tarkoituksella halutaan ylläpitää kieltolakia ja estää lääkekannabistuotteiden pääsy markkinoille. Meillä ainakin on todella rajoittunut ymmärrys kannabiksen lääkinnällisistä hyödyistä, mihin näyttää vaikuttavan se, ettemme sitä itse tutki, emmekä näytä ottavan huomioon jo maailmalla tehtyjä tutkimuksia..

Myötävaikuttajana kieltolain ylläpitämisessä on vahvasti ollut mukana Kela, joka kiristi käytäntöään vuonna 2017 sen suhteen, mitä lääkkeitä toimeentulotuki korvaa. Sen seurauksena sitten kävi niin, että jos asiakkaan hoito poikkeaa yleisestä käytännöstä, Kela tutkii ensin voidaanko lääkitys myöntää toimeentulotukena. Tähän asiakkaalta pyydetään lisäselvitys, jos hänelle määrättyä lääkettä katsotaan voivan käyttää myös päihteenä. Tällaisia lääkkeitä ovat jotkut ADHD-lääkkeet, vahvat kipulääkkeet ja tuo lääkekannabis. Tämä Kelan linjaus on myös johtanut siihen, että moni potilas, kuten tämä Tuomo, joutuu nykyisin maksamaan itse lääkityksensä, johon on aiemmin saanut toimeentulotukea.

Kelan toiminta ole myöskään jäänyt vain linjauksen tasolle, vaan Kela on suoraan myös puuttunut lääkäreiden työhön uhkaamalla heitä Valviran viranomaisilla, jos lääkäri jatkaa kannabioidien määräämistä lääkkeeksi potilaille. Vaikka Kela suoraltaan kieltää sen, ettei tarkoituksella olisi yrittänyt vaikuttaa lääkäreihin työhön, Kelan uhkauskirjeiden seuraus oli se, että uusien lupien myöntämiset romahtivat, kun jotkut lääkärit alkoivat pelkäämään oman toimiluvan menettämistä.

EU:n parlamentti kannustaa rahoittamaan lääkekannabisteollisuutta

Varsinkin nyt tilanteen pitäisi olla toinen, sillä EU:n parlamentti hyväksyi helmikuun alussa päätöslauselman siitä, että vaaditaan selkeää laillista lääkekannabiksen määritelmää. Siinä myös halutaan lisää rahoitusta lääkekannabiksen tutkimukseen, innovaatioihin sekä vaaditaan tehokkaita kannabispohjaisia lääkkeitä korvattavaksi sairausvakuutusjärjestelmien kautta. Tämä tarkoittaisi sitä, että lääkekannabis pääsisi Kela-korvauksien piiriin.

Tässä lauselmassaan EU:n parlamentti toteaa: "On todisteita siitä, että kannabis tai kannabinoidit voivat olla tehokkaita ruokahalun parantamisessa ja painonmenetyksen estämisessä hivin/aidsin yhteydessä ja että ne voivat helpottaa mielenterveyden häiriöitä, kuten psykoosia ja neuropsykiatrista Touretten oireyhtymää, ja lieventää epilepsian sekä Alzheimerin taudin, niveltulehduksen, astman, syövän, Crohnin taudin ja glaukooman oireita ja pienentää liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä sekä lievittää kuukautiskipuja.”

Ei kuitenkaan hyötyjä ilman haittoja

Ei kannabis tietenkään haitaton ole, vaan täytyy kuitenkin tiedostaa kannabistuotteiden käytön ainakin lisäävän psykoosialttiutta, jonka vuoksi niiden käyttö skitsofreniasta ja muista psykoottisista sairaustiloista kärsivillä, tai niihin alttiilla henkilöillä on erityisen ongelmallista. Myös täytyy tiedostaa, että kannabistuotteet voivat myös olla haitallisia kehittyville aivoille, jotka keskimäärin kasvavat naisilla 25-vuotiaaksi asti ja miehillä 30-vuotiaaksi asti. Kannabistuotteet voivat myös heikentää kykyä ajaa autolla ja suoriutua erilaisista tehtävistä, joten nämä ovat kysymyksiä, joihin meidän täytyy ensiksi kyetä vastaamaan, ennen kuin aletaan puhumaan esimerkiksi kannabiksen täydellisestä laillistamisesta.

Kun me osataan ottaa huomioon myös haittapuolet, Suomella ei ole kuitenkaan mitään syytä olla kunnioittamasta EU:n parlamentin päätöslauselmaa ja avata markkinoita muillekin kannabistuotteille sekä aloittaa omia tutkimuksia kannabikseen ja kannabioideihin liittyen. Tunnetusti jotkut opiaatit ovat haittavaikutuksiltaan kannabistuotteita pahempia sekä meillä on jo laillistettuna esimerkiksi tupakka ja alkoholi, joissa haittavaikutukset ovat paljon vakavammat ihmisen terveytene riippuen. Meidän suhteellisuudentaju on jotenkin hukassa kannabikseen liittyen.

Seuraava askel?

Joko siis jo olisi aika lopettaa tämä kieltolaki ja mahdollistaa tälle tarinan Tuomolle sekä kaikille muille sellaiset lääkkeet kuin he itse tarvitsevat ilman, että ihmisen tarvitsee ryhtyä lain silmissä rikolliseksi tarpeellisen lääkityksen saamiseksi?

Päihteiden käyttö ja mielenterveyshäiriöt kulkevat myös pitkälti käsi kädessä, ja yleensä niin nuoren kuin aikuisen ihmisen addiktiivisen päihdekäytön juuret löytyvät traumaattisissa lapsuuden kokemuksista, nuoruudesta ja elämästä yleensä, joten onko päihteiden käyttäjä todellisuudessa enemmän ympäristötekijöiden uhri ja avun tarpeessa kuin rikollinen?

Minusta päihteiden käyttäjä ei ole lähtökohtaisesti rikollinen, jonka vuoksi meidän täytyy tehdä paljon muutoksia nykyiseen päihdepolitiikkaan ja jatkossa tehdä siitä vaan humaanimpaa.

 

Löydät juttujani myös täältä:

Facebook

Twitter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Miten kannabis voi toimia kivun lievittäjänä sellaisissa kiputiloissa, joissa kipureseptorien lamaajalääkkeet eivät tehoa?

Eiköhän kannabiksen vaikutus viime kädessä ole sama kuin alkoholilla, eli se lamaa aivot, jolloin kipu jää ikään kuin taustalle. Kannabikselle tulee myös toleranssi, jolloin tarvittavaa annoskokoa on jatkuvasti lisättävä, kuten opioidien kanssa helposti myös käy.

Uusia, mullistavia ja ei päihdyttäviä kipulääkkeitä on tuloillaan, joten ei pidetä turhaan kiirettä minkään huumausaineen laillistamisen kanssa, koska pääasiallisesti kannabiksen laillistamisen puolesta vinkujien ensisijainen tavoite on kannabiksen viihde-, eikä lääkekäyttö.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Kannabiksen sisältämät vaikuttavat aineet, ns. kannabinoidit, vaikuttavat suoraan elimistön omien endokannabinoidireseptorien kautta. Tämä selittää osaltaan kannabiksen tehon mm. hermokivun hoidossa.

Ja vaikka kannabikseen tulee toleranssi, tämä ei vaikuta lääkinnälliseen vasteeseen. Ainoastaan päihtymys vähenee, mikä on pelkästään hyvä asia lääkekäyttäjälle.

Tämä ei tarkoita etteivätkö vahvemmat, "perinteiset" kipulääkkeet toimisi myös samoihin tiloihin. Kannabiksella vain on suurella todennäköisyydellä pienemmät sivuvaikutukset ja vähemmän toimintakykyä lamaava vaikutus kuin esim. opioideilla.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Juuri näin. Kannabis ei esim rasita sisäelimiä kuten opioidit tai muut perinteiset kipulääkkeet tai alkoholi jota tosin lääkkeeksi ei voi sanoa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Eiköhän kannabiksen vaikutus viime kädessä ole sama kuin alkoholilla, eli se lamaa aivot"

Ei ole. Hienoa että toit mutusi esille.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Kannabikselle tulee myös toleranssi, jolloin tarvittavaa annoskokoa on jatkuvasti lisättävä, kuten opioidien kanssa helposti myös käy."
Toleranssi tulee päihdevaikutukseen parissa viikossa, mutta lääkevaste pysyy, eli erinomainen lääke krooniseen kipuun.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tuo on tärkeä tieto. Lääkekannabiksen käyttö ei myöskään estä autolla ajoa. Tästäkin on tutkimuksia olemassa. Eli ei heikennä ajokykyä.

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson Vastaus kommenttiin #6

Tietoni mukaan kannabis voi heikentää etäisyyden, ajan, paikan ja nopeuden tajuamista sekä heikentää reaktionopeutta, ja näin se voisi heikentää myös ajokykyä. Toki en ole perillä lääkekannabiksen eri muodoista, ettei välttämättä kaikki vaikuttaisi kielteisesti ajokykyyn.

Vai onkohan sulla heittää tähän niitä tutkimuksia?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #9

Tämä riippuu ihan käyttötavasta ja annoksista (sehän se yleensäkin lääkkeen ja huumeen erottaa), esim itse käytän krooniseen kudosvaurio- ja hermokipuun lähes mikroannoksia, n. 0.1g kerrallaan, mutta useasti vrk aikana, n. 2-3g kivuista ja kukan laadusta riippuen.
Ne jotka polttaa harvoin saa vahvan vaikutuksen toki pienestäkin määrästä, ne (me) taas jotka jatkuvasti lääkekäytössä vakioannoksin, ei juuri vaikutusta huomaa.
Annosta nostamalla taas pilveen kyllä pääsee, se taas tuli todettua tuossa viime kuun Spannabis messujen yhteydessä. :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #9

Tåhän hätään en tutkimuksia oo ehtinyt etsiä.

Mutta tuli tää viisi vuotta vanha video mieleen missä testattiin ajokykyä.

https://youtu.be/dw1HavgoK9E

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Minulle on määrätty opioideja kroonisen kivun hoitoon. Olen poikkeuksellisesti kyennyt pitämään toleranssin kohdillaan, eikä maksimi annosta ole tarvinnut 10 vuoteen nostaa.
Sen sijaan minulta on leikattu sappi jo kokonaan pois joka oli ”täynnä soraa” ja minulle on kehittynyt lisämunuaiskuoren täysi lama ja nyt minulla on hypokortisolisnismi, jota varten joudun olemaan korvaushoidossa ja se heikentää elimistöni immuunipuolustusta.
Että ei nää lääkkeet ainakaan kovin terveellisiä ole.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Mulle opioidien lääkevaste oli onneton, joko niin iso annos, että kanttu veks, tai sitten ei mitään vaikutusta kipuun. Vaikutti myös persoonaan todella paljon.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Ei hätää. EU hoitaa.
http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-8-2...
Kyseessä on EU Parlamentin päätöslauselmaesitys, jonka mukaan se kehottaa jäsenvaltioita tarkastelemaan uudelleen kannabispohjaisten lääkkeiden käyttöä koskevaa lainsäädäntöään ja varmistamaan kannabispohjaisten lääkkeiden riittävän saannin.
Lisäksi se kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita käsittelemään sääntelyyn, rahoitukseen ja kulttuuriin liittyviä esteitä, jotka haittaavat kannabiksen käyttöä lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Mitä ne kulttuuriin liittyvät esteet ovat?

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Suomessa ei ainakaan ole kulttuuriin liittyviä esteitä. Sen sijaan monella on vahvoja ennakkoasenteita liittyen kannabikseen, milloin sitä saatetaan vastustaa, vaikka ei välttämättä edes olisi mitään tietopohjaa omien asenteiden synnylle, ja näen kieltolain kulttuurin ylläpitämisen vaikuttaneen näiden asenteiden syntyyn. Voi siis ainakin sanoa, että meidän kulttuuri on luonut omia näkymättömiä esteitä ajatustottumuksiimme, joita on sitten vähän vaikeampi käsitellä. :D

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Suomi on sisäkasvatuksen pioneerimaa, osaamista on hurumykky. ;)

Toimituksen poiminnat