Kun apteekin hyllyn lääkkeet eivät riitä

Mikäs sitten eteen, kun perinteiset kipulääkkeet (Burana, Panacod,Tramal, Sirdalud, Noritren, Meloxica, Dolan, Arcoxia, Lyrica jne.) eivät riitä? Kun akupunktiohoidot ja fysioterapia eivät auta, mistä sitten helpotusta kipuihin?

Iltalehden uutisessa tarinan Tuomolla oli vastaava tilanne moottoripyöräonnettomuuden jälkeen, kun hermostosärkyihin mikään ei riittänyt. Opiaattien sivuvaikutusten vuoksi hänellä päivät menivät yksi toisensa jälkeen zombina, häneltä lähti vielä työpaikka alta asuntovelallisena sekä opiaattien käytöstä jäi pahat addiktiot päälle. Terveys ja toimintakyky murenivat lääkityksestä huolimatta, ja pelastus vasta tuli kannabiksen kautta, jolla hän alkoi itseään lääkitsemään.

Kysymykseksi vain jää, miksi Tuomo ei saanut sitten tätä tarvitsemaansa lääkettä lääkäreiltä? Kysymyksen oleellisuus tulee siitä, että meillä kuitenkin lääkekannabis on ollut laillista lääkärin määräyksestä jo vuodesta 2008 lähtien. Ainakin se vaikeuttaa paljon, että kymmenessä vuodessa Fimea ei ole päästänyt markkinoille kuin yhden lääkkeen (nenäsuihkun), joka on tarkoitettu MS-taudin oireisiin. Näyttääkin pahasti siltä, että laillisuudesta huolimatta jopa tarkoituksella halutaan ylläpitää kieltolakia ja estää lääkekannabistuotteiden pääsy markkinoille. Meillä ainakin on todella rajoittunut ymmärrys kannabiksen lääkinnällisistä hyödyistä, mihin näyttää vaikuttavan se, ettemme sitä itse tutki, emmekä näytä ottavan huomioon jo maailmalla tehtyjä tutkimuksia..

Myötävaikuttajana kieltolain ylläpitämisessä on vahvasti ollut mukana Kela, joka kiristi käytäntöään vuonna 2017 sen suhteen, mitä lääkkeitä toimeentulotuki korvaa. Sen seurauksena sitten kävi niin, että jos asiakkaan hoito poikkeaa yleisestä käytännöstä, Kela tutkii ensin voidaanko lääkitys myöntää toimeentulotukena. Tähän asiakkaalta pyydetään lisäselvitys, jos hänelle määrättyä lääkettä katsotaan voivan käyttää myös päihteenä. Tällaisia lääkkeitä ovat jotkut ADHD-lääkkeet, vahvat kipulääkkeet ja tuo lääkekannabis. Tämä Kelan linjaus on myös johtanut siihen, että moni potilas, kuten tämä Tuomo, joutuu nykyisin maksamaan itse lääkityksensä, johon on aiemmin saanut toimeentulotukea.

Kelan toiminta ole myöskään jäänyt vain linjauksen tasolle, vaan Kela on suoraan myös puuttunut lääkäreiden työhön uhkaamalla heitä Valviran viranomaisilla, jos lääkäri jatkaa kannabioidien määräämistä lääkkeeksi potilaille. Vaikka Kela suoraltaan kieltää sen, ettei tarkoituksella olisi yrittänyt vaikuttaa lääkäreihin työhön, Kelan uhkauskirjeiden seuraus oli se, että uusien lupien myöntämiset romahtivat, kun jotkut lääkärit alkoivat pelkäämään oman toimiluvan menettämistä.

EU:n parlamentti kannustaa rahoittamaan lääkekannabisteollisuutta

Varsinkin nyt tilanteen pitäisi olla toinen, sillä EU:n parlamentti hyväksyi helmikuun alussa päätöslauselman siitä, että vaaditaan selkeää laillista lääkekannabiksen määritelmää. Siinä myös halutaan lisää rahoitusta lääkekannabiksen tutkimukseen, innovaatioihin sekä vaaditaan tehokkaita kannabispohjaisia lääkkeitä korvattavaksi sairausvakuutusjärjestelmien kautta. Tämä tarkoittaisi sitä, että lääkekannabis pääsisi Kela-korvauksien piiriin.

Tässä lauselmassaan EU:n parlamentti toteaa: "On todisteita siitä, että kannabis tai kannabinoidit voivat olla tehokkaita ruokahalun parantamisessa ja painonmenetyksen estämisessä hivin/aidsin yhteydessä ja että ne voivat helpottaa mielenterveyden häiriöitä, kuten psykoosia ja neuropsykiatrista Touretten oireyhtymää, ja lieventää epilepsian sekä Alzheimerin taudin, niveltulehduksen, astman, syövän, Crohnin taudin ja glaukooman oireita ja pienentää liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä sekä lievittää kuukautiskipuja.”

Ei kuitenkaan hyötyjä ilman haittoja

Ei kannabis tietenkään haitaton ole, vaan täytyy kuitenkin tiedostaa kannabistuotteiden käytön ainakin lisäävän psykoosialttiutta, jonka vuoksi niiden käyttö skitsofreniasta ja muista psykoottisista sairaustiloista kärsivillä, tai niihin alttiilla henkilöillä on erityisen ongelmallista. Myös täytyy tiedostaa, että kannabistuotteet voivat myös olla haitallisia kehittyville aivoille, jotka keskimäärin kasvavat naisilla 25-vuotiaaksi asti ja miehillä 30-vuotiaaksi asti. Kannabistuotteet voivat myös heikentää kykyä ajaa autolla ja suoriutua erilaisista tehtävistä, joten nämä ovat kysymyksiä, joihin meidän täytyy ensiksi kyetä vastaamaan, ennen kuin aletaan puhumaan esimerkiksi kannabiksen täydellisestä laillistamisesta.

Kun me osataan ottaa huomioon myös haittapuolet, Suomella ei ole kuitenkaan mitään syytä olla kunnioittamasta EU:n parlamentin päätöslauselmaa ja avata markkinoita muillekin kannabistuotteille sekä aloittaa omia tutkimuksia kannabikseen ja kannabioideihin liittyen. Tunnetusti jotkut opiaatit ovat haittavaikutuksiltaan kannabistuotteita pahempia sekä meillä on jo laillistettuna esimerkiksi tupakka ja alkoholi, joissa haittavaikutukset ovat paljon vakavammat ihmisen terveytene riippuen. Meidän suhteellisuudentaju on jotenkin hukassa kannabikseen liittyen.

Seuraava askel?

Joko siis jo olisi aika lopettaa tämä kieltolaki ja mahdollistaa tälle tarinan Tuomolle sekä kaikille muille sellaiset lääkkeet kuin he itse tarvitsevat ilman, että ihmisen tarvitsee ryhtyä lain silmissä rikolliseksi tarpeellisen lääkityksen saamiseksi?

Päihteiden käyttö ja mielenterveyshäiriöt kulkevat myös pitkälti käsi kädessä, ja yleensä niin nuoren kuin aikuisen ihmisen addiktiivisen päihdekäytön juuret löytyvät traumaattisissa lapsuuden kokemuksista, nuoruudesta ja elämästä yleensä, joten onko päihteiden käyttäjä todellisuudessa enemmän ympäristötekijöiden uhri ja avun tarpeessa kuin rikollinen?

Minusta päihteiden käyttäjä ei ole lähtökohtaisesti rikollinen, jonka vuoksi meidän täytyy tehdä paljon muutoksia nykyiseen päihdepolitiikkaan ja jatkossa tehdä siitä vaan humaanimpaa.

 

Löydät juttujani myös täältä:

Facebook

Twitter

jarirobson
Piraattipuolue Vantaa

Nörtti, Trubadurix, humanisti, poliitikko, turvallisuusalan ammattilainen.
"Pohdin yhteiskuntaa askarruttavia aiheita, joita ajoittain tuon luettavaan muotoon. Katsotaan, että saako niistä rakentavaa keskustelua aikaiseksi."
- Ehdolla eduskuntavaaleissa 2019 Uudenmaan piirissä numerolla 229.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu